İçeriğe geç

Aynı Konuda Tekrar Dava Açılabilir Mi

Aynı dava tekrar açılabilir mi?

Davayı terk etmeyi kabul eden taraf aynı davayla tekrar karşı karşıya kalabilir. Dava bu şekilde terk edilirse, davanın hiç açılmadığı kabul edilir. Başka bir deyişle, diğer tarafın terk etme rızası olması koşuluyla, aynı dava ücret karşılığında yeniden açılabilir.

Rededilen bir dava tekrar açılabilir mi?

Mahkeme, talebi ve sunulan delilleri inceledikten sonra davayı yeniden açmaya karar verebilir. Ayrıca, usule ilişkin gerekçelerle reddedilen bir dava zamanaşımı süresini kesintiye uğratmaz ve davacı ek 60 günlük süre içinde dava açma hakkına sahip olabilir.

Aynı suçtan tekrar dava açılır mı?

1. Hiç kimse, bir suçtan dolayı, o Devletin ceza muhakemesi usulüne ve kanununa göre kesinleşmiş bir hükümle mahkûm edildiği veya beraat ettiği bir suçtan dolayı, o Devletin yargı yetkisi içinde yeniden yargılanamaz veya mahkûm edilemez.

Kesinleşmiş karar varken yeniden dava açılır mı?

Çünkü devlet mahkemelerin sürekli ve tekrar tekrar aynı uyuşmazlıkla (davayla) meşgul olmasını istemez. Söz konusu uyuşmazlıkta kesin karar verilmişse aynı konuda, aynı taraflar arasında ve aynı gerekçelerle yeni bir dava açılamaz.

Aynı mahkeme tekrar açılır mı?

Davanın uzatılması talep üzerine mümkündür. Mahkeme kendiliğinden davanın yeniden açılmasına karar veremez. Hükümlü veya hükümlü ölmüşse eşi, altsoyu, kardeşleri ve savcı davanın yeniden açılmasını talep edebilir.

Davadan vazgeçen tekrar dava açabilir mi?

Davadan feragat halinde, feragat edilen hak gelecekte tekrar dava konusu olamaz ve bu gerçekleşirse mahkeme feragat temelinde davayı reddetmeye karar verir. Dava geri çekilirse, geri çekilen dava gelecekte yeniden açılabilir.

Usulden redden sonra tekrar dava açılabilir mi?

Dava usulden reddedildikten ve zamanaşımı süresi dolmamışsa aynı dava yeniden açılabilir. Ancak zamanaşımı süresi geçtikten sonra dava açılırsa davanın itirazla reddi kararı verilir.

Karar verilmiş dava yeniden açılabilir mi?

Kesin hükümle sonuçlanan bir dava, kanunda öngörülen hallerde yeniden yargılama yoluyla yeniden görülebilir. Yeniden yargılama, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun olağanüstü hukuki yolları ile düzenlenmiştir. Başka bir deyişle, bu hukuki yol yalnızca kanunda sayılan hallerde istisnai olarak kullanılabilir.

Geri alınan dava tekrar açılabilir mi?

Davanın geri alınması ile davadan feragat arasındaki en önemli fark, geri alınan davanın yeniden açılması mümkün iken, feragat edilen davanın yeniden açılması mümkün olmayıp, feragatin kesin hüküm etkisi olmasıdır (m. 311).

Aynı suçu tekrar işlemek nedir?

Tekerrür, bir kişinin aynı suçu ikinci kez işlemesi anlamına gelir. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 58. maddesi, suçlunun daha önce mahkûm olduğu bir suçtan dolayı tekrar yargılanması ve daha sonra hükümle birlikte aynı suçtan mahkûm olması halinde daha ağır ceza verilmesini öngörmektedir.

Aynı suçtan iki kez yargılanma olur mu?

24. Bir kişinin aynı suçtan dolayı iki kez yargılanamayacağı ilkesi, ‘aynı suçtan’ dolayı kovuşturma veya yargılama yapılmasını yasaklar.

Aynı ceza iki defa verilir mi?

Burada dikkat edilmesi gereken husus, TCK’nın 220. maddesi kapsamında bir suçtan dolayı bir kişi hakkında soruşturma veya kovuşturma yapılırken, kişinin başka bir yerde yargılanması veya aynı suçtan dolayı kendisine isnat edilmesinin, “aynı suçtan dolayı iki kere ceza verilemez” anlamına gelen ne bis in idem ilkesini ihlal etmediğidir.

Aynı dava iki kez açılır mı?

Bekleme süresi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 114/1-ı maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir: “Daha önce aynı dava açılmamış olup yargılaması devam etmektedir” ve taraflar, dava sebebi (vakıa) ve dava konusu (talep sonucu) aynıdır. Yani ikinci kez açılamaz.

Yargılama yenilenmesi hangi durumlarda olur?

Hâkim tarafından işlenen suç sanık veya hükümlü lehine karar verirse sanık veya hükümlü aleyhine yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilebilir. Hâkim tarafından işlenen suç sanık veya hükümlü aleyhine karar verirse sanık veya hükümlü lehine yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilebilir.

Kapanan dava dosyası tekrar açılır mı?

Prensip olarak, kesin bir kararla sonuçlanan bir uyuşmazlık yeniden yargılanamaz. Bu nedenle, davanın yeniden açılması olağanüstü bir yasal çözümdür. Davanın yeniden açılması talebi, kararı veren mahkemeye “davanın yeniden açılması talebi” sunularak yapılır.

Geri alınan dava tekrar açılabilir mi?

Davanın geri alınması ile davadan feragat arasındaki en önemli fark, geri alınan davanın yeniden açılması mümkün iken, feragat edilen davanın yeniden açılması mümkün olmayıp, feragatin kesin hüküm etkisi olmasıdır (m. 311).

Bir dava kaç kez yenilenebilir?

Bir dava en fazla 2 kez yenilenebilir. Üç kez takip edilmeyen bir dava açılmamış sayılır. Üç ay içinde yenilenmeyen davalar, süre dolduktan ve mahkeme resen karar verdikten ve protokol kapatıldıktan sonra açılmamış sayılır.

Bir dava en fazla kaç kez ertelenebilir?

Genellikle yasa tarafından izin verilen belirli bir devam etme sayısı diye bir şey yoktur. Devam etmelerin verilmesi “mahkemenin makul takdirindedir” ve genellikle devam etmelerin sayısı konusunda bir sınırlama yoktur. Devam etme için geçerli bir neden olduğu sürece, bir yargıç devam etmelere izin vermeye devam edebilir.3 Ağustos 2020Genellikle yasa tarafından izin verilen belirli bir devam etme sayısı diye bir şey yoktur. Devam etmelerin verilmesi “mahkemenin makul takdirindedir” ve genellikle devam etmelerin sayısı konusunda bir sınırlama yoktur. Devam etme için geçerli bir neden olduğu sürece, bir yargıç devam etmelere izin vermeye devam edebilir.

Dava açılmamış sayılırsa tekrar açılır mı?

Açılmamış sayılan bir davanın kesinleşmesinden önce yeni bir dava açılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Yaşlı Escort